Kampsporter som är bra för att komma i form

Kampsport är ett utmärkt sätt att förbättra sin allmänna kondition och få en vältränad kropp. En av de kampsporter som har hårdast fysträning är kickboxning. Kickboxning är en perfekt kampsport för att komma i form, eftersom den ger både styrka och smidighet. Dessutom krävs stor balans och stabilitet i kroppen, vilket gör att man tränar mycket bålstabilitet. Bålstabilitet ger bland annat bättre hållning, vilket är positivt för den allmänna hälsan. Innan man börjar med ett kickboxningspass bör man värma upp, särskilt höfterna. Det gör man för att ländryggen inte ska belastas lika hårt under träningen. Det första man bör lära sig är rätt position för garden – man måste kunna skydda sig innan man lär sig att attackera. En bra start är sedan att öva på några enkla slag och sparkar.Kampsporter som är bra för att komma i form 1

Kickboxning är en kampsport som fokuserar mycket på träning och fysiskt välmående, men för att ”komma i form” helt måste man även finna psykiskt välmående. För det är aikido rätt kampsport. Inom aikidon är filosofin en lika stor del av sporten som de kast och fasthållningar som utgör själva kampen. Man strävar efter att följa ”vägen till harmoni med livskraften”, vilket aikido ungefär betyder. Oavsett om du väljer kickboxning, aikido eller en annan kampsport för att komma i form, bör du alltid gå med i en klubb om du är nybörjare för att få instruktioner från en erfaren tränare och på så sätt lära dig grunderna rätt.

En grupp människor som ofta är måna om att komma (tillbaka) i form är nyblivna mammor. Ett problem är dock att deras kroppar har genomgått en tuff förlossning, och innan dess har den varit utsatt för utmattande förhållanden i nio månader. Den träningsform man väljer måste därför vara särskilt anpassad för den nyblivna mammans kropp, och då passar inte alltid kampsport. Någon som är expert på att komma i form efter en graviditet är fembarnsmamman Olga Rönnberg. Hon har skrivit boken Träning för nyblivna mammor, som samlar träningsövningar som man kan göra hemma i ett träningsprogram i fyra delar. Hon har också särskilda råd för de kvinnor som förlöst genom kejsarsnitt. Du kan köpa boken på Plusbok.se.

zenko