Olika klubbar inom aikido

För den som är intresserad av att börja utöva aikido finns flera olika klubbar i Sverige som man kan vända sig till. Det finns också några saker man bör tänka på som ny utövare av kampkonsten.

En av dem är om man har någon preferens när det gäller de olika inriktningarna inom aikido. Olika klubbar inriktar sig ofta på en viss gren av kampkonsten. Moderorganisationen inom aikido, där grundaren Morihei Ueshiba, eller Osensei, lärde ut kampkonsten, heter Aikikai, och det är också den mest utbredda stilen inom aikido. Grenen Takemusu Aikido utvecklades av Ueshibas närmsta lärling, Morihiro Saito, när han skapade ett mer pedagogiskt system för att lära ut Ueshibas tekniker. Inom grenen ligger mycket fokus på aikidons grundprinciper. I Sverige följer exempelvis Sollefteå Aikidoklubb den traditionen.

En annan gren inom aikidon är Ki-Aikido, som grundades på 1970-talet av Koichi Tohei. I Ki-Aikido ligger fokus på att utveckla sin livsenergi, eller Ki, och man tränar därför både kropp och sinne. Till skillnad från den största grenen, Aikikai, finns det inte heller några höga fall inom Ki-Aikido. Det finns flera klubbar i Sverige som är inriktade på Ki-Aikido. En av dem är Kojo Ki-Aikido Stockholm. Det finns också en klubb i Göteborg, Göteborgs Ki-Aikidosällskap, som erbjuder nybörjare möjligheten att komma och se på en träning eller prova på. Du hittar mer information om klubben på ki-aikidosallskap.seOlika klubbar inom aikido 1

Exempel på klubbar som följer Aikikais tradition är Riai Aikido Dojo i Göteborg, som har nybörjarträning för både barn och vuxna. Du hittar mer information om klubben på riai.se. Det finns även en klubb i Stockholm, Stockholms Aikidoklubb, som du hittar på stockholm-aikido.nu. De har baspass och intensivpass, och som nybörjare rekommenderar de att du går på baspassen. Som nybörjare kan det också vara ett bra tips att kolla på sporten man är intresserad av för att studera den och därigenom lära sig hur man bäst själv ska utöva den. På C More hos Canal Digital finns ett stort utbud av program, däribland sportprogram. Totalt finns det i Sverige drygt 4500 utövare av aikido, fördelade på ungefär 100 klubbar, så nästan oavsett var i landet du befinner dig kommer du att kunna börja träna aikido.

zenko