En gammal tradition i ny skepnad
Till skillnad från många andra uråldriga japanska kampsporter som karate, budo och kendo och jujutsu så är aikido en relativt ny sport. Aikido uppfanns år 1920 av Morihei Ueshiba och har många likheter med jujutsun. Snabbt översatt så betyder aikido ”den harmoniska vägens kraft”. Sporten har många cirkelrörelser vilka är tagna ur svärdkonster. Grundpelarna i aikido är att aldrig möta kraft med kraft utan istället lägga sin egen kraft i den andra personens kraft och på så sätt uppnå en harmoni. Därför spelar storlek och styrka inte så stor roll i just denna sport.
En annorlunda kampsport
I många av de mest kända japanska kampsporter så ska man slåss, detta är något som skiljer aikido mycket ifrån de övriga. Det är få människor som börjar i aikido för att lära sig att slåss, istället är det många som vill lära sig självförsvar. I aikido siktar man på att samarbeta istället för att konkurrera mot motståndare. Aikido är en av få kampsporter som är fredliga av sig. Istället för att slåss så lär man sig om självförsvar, balans och om koncentration. Förutom att man blir extremt tränad när man går i en kampsport så brukar det vara vanligt att man lär sig mycket om disciplin och om respekt. Detta är något av en bonus som tillhör dessa typer av sporter. Om du funderar på att börja i aikido så kan du hitta bra och billiga träningskläder och böcker om aikido på Allaannonser. Här kan du söka efter allt från träningsredskap till bostäder och mycket mer.
Grader och mästare
Precis som i många andra japanska kampsporter så får man olika grader när man lärt sig mer och blivit duktigare. I aikido får man olika bälten och man börjar med det vita. När man är en mästare har man svart bälte, precis som i karate. Den svenske skådespelaren Stefan Sauk som är en återkommande prisutdelare på Kampsportsgalan höll ett tag på med aikido, men nu har han gått över till karaten. Han väljer att utöva dessa typer av sporter för att det är ett bra sätt att leva på. Många av de japanska kampsporterna hjälper en även mentalt, förutom när man tränar. Man är mer i nuet och har lättare att fokusera, något som många av de österländska filosofierna står för.