Vad skiljer aikido från andra kampsporter?
Att vara busschaufför i en storstad kan faktiskt innebära en viss hotbild. Att lära sig självförsvar kan då vara ett sätt att kunna känna sig tryggare på en arbetsplats. Oftast förknippas en sådan här ibland lite hotfull arbetssituation med yrken som dörrvakt, polis, väktare, och kanske ibland parkeringsvakter. Men i Danmark har bussföretaget Arriva låtit 76 bussförare gå en två års utbildning i den japanska kampsporten Aikido. De förare som jobbade på de mest utsatta busslinjerna har därmed fått ett verktyg för att kunna göra vardagen lite mer säker på sin arbetsplats.
En ren självförsvarssport
Aikido är kanske mest känd i västvärlden från de B-filmer med actionskådisen Steven Seagal som gjordes på 80-talet. Sporten är dock egentligen utpräglat fredlig på så vis att den bara innehåller självförsvarstekniker. Som många kampsporter har den sitt ursprung i jiujitsu, samurajernas gamla stridskonst. Därifrån har man valt att ta bort attackerande tekniker och bara fokusera på att utnyttja motståndarens kraft mot denne själv. Många tekniker består av ledlås som håller fast motståndaren i ett grepp som inte kräver så mycket styrka, men som kan vara väldigt effektiva. Det går inte att tävla i sporten, men Att kunna Aikido hjälper vid självförsvar.
Att kunna neutralisera situationen
Att träna Aikido har gett busschaufförerna en viss förmåga att kunna neutralisera farliga situationer. Det handlar ofta om att använda en medvetenhet om hur man ska röra sig för att förhindra motståndaren att få in ett slag, eller åtminstone minimera de skadliga effekterna. Aikido hånas ofta för sin, i mångas ögon, naiva approach till självförsvar. Men faktum är att de flesta attacker en vanlig person råkar ut för faktiskt ser ut på det sätt man lär sig hantera i den här kampkonsten: en plötslig, okontrollerad, attack utan större grace eller teknik. En så kallad ”sucker punch”. En viss förmåga att kunna läsa av att en situation är på väg att eskalera, tillsammans med viss grundläggande självförsvarsteknik, kan räcka långt.